16 de setembre 2011

Nit de l'art '11. Palma de Mallorca.





Segons l'Institut d'Estudis Catalans:


2.   LLAÜT LLAGUT m. 
|| 1. Embarcació de poc tonatge (des d'una fins a cinquanta tones), ormejada de vela llatina i devegades d'un floc anomenat pollacra, i destinada a la pesca i al cabotatge; cast. laúd. Segons la finalitat a què es dedica, pren les adjectivacions de llagut pescador, ll. fruiter, ll. llagoster, ll. palangrer, ll. viatger, etc. Laut de barcha qui no port gouern, Leuda Coll. a. 1249. Foren ordenats tots los lahuts marítims, Pere IV, Cròn. 343. Exint de la galea, volents exir en terra, volguem posar lo peu en la banda de un lahut, doc. a. 1404 (Anuari IEC, v, 550). Féu la via de mar e ab un llaut se'n anà la via dels pagesos, doc. a. 1451 (BSAL, ix, 262).
|| 2. Vehicle rossegadís per a viatjar per damunt la neu (Erill, ap Krüger, BDC,xxiii, 226).
    Fon.: 
ʎəút (bal.); ʎəɣút (or.); ʎaɣút (occ.); ʎaút (val.).
    Intens.:
—a) Augm.: llaütàs, llaütarro.—b) Dim.: llaütet, llaütetxo, llaütel·lo, llaüteu, llagutó, llaütiu.—c) Pejor.: llaütot.
    Var. ort. 
ant.: lehut (doc. a. 1363, arx. mun. de Barc.); leut (doc. a. 1452, BSAL, ix, 335).
    Etim.: 
probablement és el mateix llaüt art. 1, amb canvi de significat degut a la semblança de la caixa d'un llaüt instrument musical amb el buc de les embarcacions esmentades.













Quins records de dies començats a les quatre i mitja del matí per anar a pescar amb mumpare... 
No només és art, són records i moments! 




Nit de l'art '11. 
Fins l'any que ve!

2 comentaris:

  1. Molt bo, Lluna. I la imatge, bellíssima. Ja m'explicaràs com t'ho fas per fer-hi sortir la transcripció fonètica. M'has ben superat!

    ResponElimina
  2. Hola Jordi!
    Doncs el text l'he tret del diccionari català-valencià-balear de l'Institut d'Estudis Catalans (http://dcvb.iecat.net/) ja que no vaig trobar aquestes definicions a altres diccionaris...
    Sa imatge sí que és maca, varen montar a dins Sa Llonja aquesta exposició de llaüts però a l'inrevés..."Plessi Llaüt light", de Fabrizio Plessi.

    Una abraçada!

    ResponElimina